Mooie initiatieven overspoelen nu onze Hanzestad. Een voorbeeld is onze Zwolse gevangenis. Gevangenen schrijven voor ouderen. En buiten de gevangenis wordt intens meegeleefd met de gevangenen.

Gevangenen zetten kaartenactie op voor Zwolse ouderen

Saamhorigheid over gevangenisgrenzen heen

Door Jan de Beer

(Foto onder: PI Zwolle)

Bijna geen contact

De coronamaatregelen zijn voor de 400 gevangenen in de Zwolse gevangenis extra ingrijpend. Vanaf 14 maart 2020 mogen ze geen bezoek meer ontvangen en zijn alle verloven opgeschort. Ook vrijwilligers mogen niet naar binnen.

Maaike Broeksema werkt voor de Diaconale Stichting Gevangenenzorg Zwolle als diaconaal pastor in de gevangenis. Ze vertelt wat de maatregelen voor de gevangenen betekenen:

“Het wegvallen van de normale sociale omgang is hier extra voelbaar. Het beetje contact en het soms maar 1 keer per maand de kinderen zien, is weggevallen. Terwijl het zo nodig is om contact goed te houden of weer op te bouwen”.

(Tekst gaat door onder de foto. Afbeelding: PI Zwolle.)

Hart voor Zwolle

Extra bijzonder is dat de gevangenen een kaartenactie hebben opgezet voor Zwolse ouderen. Maaike geeft aan hoe dat is ontstaan:

“Een aantal gevangenen heeft familieleden die in verzorgingshuizen werken en die hebben aangegeven dat ouderen zich ook eenzaam voelen. De gevangenen weten hoe zwaar het is om afgesloten te zijn van de buitenwereld en dierbaren niet op bezoek te krijgen.

De mensen krijgen zelf kaarten en ervaren hoe fijn dat is. Dat gunnen zij graag ook mensen in verzorgingshuizen. Of zoals een van de gevangenen het zo treffend zei: We zitten tenslotte allemaal vast. Daarom bedachten ze om kaarten te gaan schrijven”.

Maaike heeft contact gelegd met Zwolse kerken om dit mogelijk te maken. Met geld van de Koningskerk kon heel veel knutselmateriaal worden gekocht voor het maken van kaarten. Maaike vertelt hoe de gevangenen dat hebben ontvangen:

“Ze waren laaiend enthousiast! Dat ze al dat materiaal krijgen, is gewoon ontroerend. Je moet weten, dat voor veel mensen hier het onmogelijk is om te kopen wat voor mensen buiten de gevangenis gewoon is. De mensen zijn ook dankbaar dat ze iets hebben om samen te doen. Door de actie gaan mensen echt samen bezig”.

De eerste kaarten zijn inmiddels bezorgd bij een Zwols verzorgingshuis. De gevangenen blijven de komende periode knutselen en schrijven voor meer kaarten.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Gevangenis actie ZwolleGevangenis actie Zwolle

(Afbeelding: Knutselmateriaal, puzzels en spellen voor de gevangenis | Copyright: Bsharp Media.)

Hart voor gevangenen

De schrijfactie van de gevangenen staat niet op zichzelf. Veel initiatieven laten zien hoe Zwolle hart heeft voor zijn gevangenen. Maaike vertelt enthousiast over de initiatieven:

“Dat is zo bemoedigend. Het werkt verbindend en geeft moed om vol te houden. We hoorden van kerken dat er is gebeden voor gevangenen. Bijvoorbeeld in de Plantagekerk, waar ook een collecte voor het gevangeniswerk is gehouden. Vanuit de Sionskerk en de Koningskerk zijn kaarten voor gevangenen geschreven.

We ontvingen ook een hele doos met speciaal samengestelde CD’s om uit te delen. Maar ook hebben we witte rozen met een kaartje uitgedeeld op paaszondag. Mensen vinden het geweldig dat er zo naar ze omgezien wordt”.

Bijzonder is ook dat de gevangenen dit jaar veel kaarten ontvangen van de Paasgroetenactie, georganiseerd door de Protestantse Kerk. Bij deze actie ontvangen gevangenen twee kaarten: een kaart voor hen zelf en een tweede kaart voor familie of vrienden.

Degene die de kaart naar de gevangene zendt, heeft de tweede kaart al gefrankeerd. Maaike: “De kaarten zijn echt ontzettend gewild. Dat is ook omdat gevangenen zo zelf contact kunnen onderhouden. Als je niks hebt, is 91 cent voor een postzegel heel veel geld. En met werk in de gevangenis verdienen mensen per uur minder dan een postzegel kost”.

Vlak bij de brandhaard van corona

De kaartenactie van de gevangenen zette mensen buiten de gevangenis in beweging. Rolanda Bredewold vertelt over wat ze heeft gedaan:

“Ik las een oproep op Facebook voor materiaal voor het maken van kaarten. Mijn man heeft daar een aantal keren gezongen met zijn koor en werd daardoor altijd erg bemoedigd. Ik dacht toen: hebben de gevangenen niet ook zelf hulp nodig? Ik heb die vraag gewoon gesteld.

Daarop kwam als reactie dat gevangenen het fijn vinden om spellen en puzzels te ontvangen. Snel daarna kwam een andere reactie dat een kringloopwinkel in Wapenveld een tas vol spullen beschikbaar stelt. De mevrouw bij wie ik de spullen ophaalde, vertelde me: Het is hier vlak bij de brandhaard van corona. Maar voor mij telde dat toen niet. Natuurlijk ben ik voorzichtig geweest, maar ik voelde dat ik dit nu moest doen.

Ik wil juist mensen die onzichtbaar zijn, helpen. Ik doe dat vanuit mijn geloof. Dat leert me oog te hebben voor iedereen. Ik vind het fijn om juist zulke kleine dingen te doen”.

Mission possible

Ivo Lindner is een van de mensen die heeft gezorgd dat rozen in de gevangenis werden uitgedeeld. Ivo, haptotherapeut en actief lid van CGK Zwolle, vertelt over zijn beweegredenen:

“Ik wil omzien naar kwetsbaren en zwakken van de samenleving. Daarom doe ik vrijwilligerswerk in de gevangenis. Ik help bij de kerkdiensten en schenk na afloop koffie. Dat koffiemoment noem ik altijd ‘het gouden kwartiertje’. Dan spreek ik met gevangenen en krijg ik vaak terug dat mensen onder de indruk zijn dat ‘mensen van buiten’ naar hun omzien. Dat is om kippenvel van te krijgen.

Ik kon niet meer werken als vrijwilliger in de gevangenis. Toen dacht ik: wat kunnen we doen? Ik had bedacht: we gaan een zwaaiactie doen! Maar dat was een kansloze missie, want veel gevangenen kunnen het niet zien als we buiten de gevangenis staan te zwaaien.

Toen ontstond het idee van een schrijfactie. Dat heb ik via een aantal kanalen verspreid en veel mensen hebben een kaartje voor een gevangene geschreven. En de zaterdag voor Pasen hebben we bloemen klaargemaakt. Al die rozen met kaartjes klaarmaken is best wel een klus, maar als je iets vanuit liefde doet, is dat geen werk.

Van de pastor hoorde ik terug dat gevangenen het heel geweldig vinden”.

Een tijd van initiatief en hoop

Deze tijd laat gevangenen ervaren dat, na een periode van veroordeling en straf, het leven niet ophoudt. Maaike vertelt hierover:

“Mensen ervaren dat ze gezien worden en dat anderen aan hen denken. Dat geeft hoop op een samenleving waaraan ze straks mogen deelnemen en geloof in een nieuwe kans. Ik zie dat ook doordat mensen initiatief nemen. Onze gevangenen hebben nu alweer nieuwe ideeën zoals het inzamelen van boodschappen voor de Voedselbank”.

Schrijf ook

Wilt u onze gevangenen laten weten dat u aan ze denkt? Stuur dan een kaartje naar:

Geestelijk verzorgers PI Zwolle

Huub van Doornestraat 15

8013 NR Zwolle

Belangrijk is dat u geen achternaam en adresgegevens vermeldt.