Ook in coronatijd gaat het door: het doen van de aangifte inkomstenbelasting. Vóór 1 mei 2020 moet de aangifte weer zijn gedaan. De aangifte is grotendeels vooraf ingevuld, maar voor veel Nederlanders is aangifte doen niet makkelijk. Allaart Peeks, Berno van ’t Hul en Frans Bentvelsen vertellen wat mensen in Zwolle kunnen doen die er zelf niet uitkomen.

De aangifte inkomstenbelasting

Vóór 1 mei als het kan – uitstel als het nodig is

Door Jan de Beer

Waarom elk jaar aangifte?
De Belastingdienst vraagt elk jaar aan mensen die inkomsten hebben om goed en tijdig aangifte inkomstenbelasting te doen.

De Belastingdienst weet veel en vult heel veel vooraf in, maar weet niet alles als het gaat om de inkomstenbelasting. Die gegevens kunnen elk jaar anders zijn. Daarom is het belangrijk om de vooraf ingevulde aangifte goed te controleren.

Voorkomen van fouten

Frans Bentvelsen is plaatsvervangend directeur van een belastingkantoor in Zwolle. Hij vertelt:

“We proberen fouten zoveel mogelijk te voorkomen, maar toch kan bij het aangifte doen een aantal dingen misgaan. Als eerste zie ik dat mensen geen aangifte doen als ze dat wel moeten doen. Soms wordt zelfs de blauwe envelop helemaal niet opengemaakt. Ook zie ik helaas dat mensen te laat aangifte doen. Dat is niet handig en kan grote gevolgen hebben. Je kan bijvoorbeeld geld mislopen dat je anders had teruggekregen.

Het komt ook voor dat mensen onjuist aangifte doen – bewust of onbewust. Mijn indruk is dat de meeste mensen het goed proberen te doen. Ook dan kan het soms fout gaan, bijvoorbeeld omdat de regels soms best lastig kunnen zijn. Daarom hoop ik dat als het nodig is, mensen hulp zoeken bij een deskundige”.

(Tekst gaat door onder de foto’s.)

Frans Bentvelsen | Directeur Belastingkantoor Zwolle

Copyright: Bsharp Media | Frans Bentvelsen – Plaatsvervangend directeur Belastingkantoor Zwolle

Wat kan meer misgaan?

Frans Bentvelsen geeft aan hoe belangrijk het is om goed om te gaan met persoonlijke gegevens:

“We zien bij de Belastingdienst dat mensen het slachtoffer worden van criminelen. Bijvoorbeeld doordat ze de auto van iemand anders op hun naam krijgen, hun bankgegevens delen of geld op hun rekening laten storten. Zo zien we dat criminelen jongeren een paar honderd euro geven voor het gebruik van hun rekeningnummer. Tegen die jongeren wil ik zeggen: Doe dat vooral niet. Criminelen misbruiken je rekeningnummer om crimineel geld weg te sluizen. De gevolgen voor jou kunnen heel groot zijn. Je moet inkomstenbelasting betalen over het criminele geld en toeslagen en uitkeringen kunnen worden stopgezet. Daarom wil ik graag mensen waarschuwen: geef nooit je bankrekening of bankpas aan mensen die niet te vertrouwen zijn”.

Hulp bij aangifte doen: nu even niet

Maar als u hulp nodig hebt bij het doen van aangifte, dan lukt dat nu even niet door de coronamaatregelen. Allaart Peeks, projectleider voor de Belastingdienst Hulp bij aangifte, vertelt wat mensen moeten doen als zelfstandig aangifte doen niet lukt:

“Vraag uitstel aan. Dat is het belangrijkste advies dat ik nu kan geven. Vraag uitstel voor jezelf en als dat nodig is ook voor je partner. Uitstel aanvragen is heel gemakkelijk. Als je uitstel aanvraagt, krijg je dit tot 1 september 2020”.

U kunt op de volgende manier uitstel voor het indienen van de aangifte aanvragen:
• bel naar 0800 – 0543 (de Belastingtelefoon);
• kies optie 3, ‘uitstel voor het indienen van uw aangifte inkomstenbelasting 2019’;
• voer uw burgerservicenummer (BSN) in en sluit af met een hekje (#).

(Tekst gaat verder onder de foto)

Graag helpen

Sociaal Raadsman Berno van ’t Hul van De Kern Maatschappelijke Dienstverlening geeft aan hoe De Kern en Op Orde hierbij willen helpen:

“Als het niet lukt om zelf uitstel te vragen, mogen mensen gewoon contact met ons opnemen. Wij helpen dan graag”.

U kunt op de volgende manieren contact opnemen met Op Orde:
• bel naar 038 – 456 97 50;
• stuur een mailbericht naar info@opordezwolle.nl;
• whatsapp ‘UITSTEL’ naar 06 – 12 18 54 37.

(Tekst loopt door onder de foto.)

Sociaal Raadsman Berno van ’t Hul van De Kern Maatschappelijke Dienstverlening

Copyright: Bsharp Media | Sociaal Raadsman Berno van ’t Hul van De Kern Maatschappelijke Dienstverlening

Hulp bij aangifte doen: uitkijken naar straks

Allaart Peeks vertelt hoe akelig hij het vindt dat de Belastingdienst nu niet kan helpen:

“Mensen die door aangifte doen geld terugkrijgen, moeten nu wachten. En heel veel studenten helpen ons en die kunnen nu niet werken. Ik hoop dat iedereen snel weer naar buiten mag en de Belastingdienst iedereen die het nodig heeft, voor 1 september kan helpen”.

Hopelijk kan er later weer hulp gegeven worden bij het doen van aangifte. Mensen kunnen dan kiezen voor hulp door de Belastingdienst of voor hulp door eigen Zwolse hulpverleners. Allaart Peeks vertelt enthousiast:

“We vinden het heel fijn als we bij de Belastingdienst mensen kunnen helpen die dat nodig hebben. We doen dat helemaal gratis en gewoon bij een belastingkantoor in Zwolle. We kijken dan direct of mensen ook recht hebben op een zorgtoeslag. Het is echt een visitekaartje van de Belastingdienst en ik hoop dat ook dit jaar de mensen in Zwolle die daar behoefte aan hebben hier weer gebruik van kunnen maken”.

Bijzonder is de hulp van eigen Zwolse organisaties bij het aangifte doen. Eén van de hulpverleners is Berno van ’t Hul. Hij vertelt vol trots over het Zwolse belastingspreekuur:

“We hebben onze aanpak zelf ontwikkeld. Vorig jaar hielpen we 500 tot 700 Zwollenaren. Het was zo’n groot succes dat de Belastingdienst op zijn eigen site aandacht aan het Zwolse belastingspreekuur gaf”.

Zie: https://over-ons.belastingdienst.nl/belastingspreekuren-zijn-voor-ons-een-feestje/

Berno vertelt over het succes van het belastingspreekuur:

“Dat is omdat we samenwerken met vele enthousiaste vrijwilligers van Op Orde in toegankelijke plekken in de stad. Maar ook omdat we echt naar de mensen toegaan en huisbezoeken afleggen bij Zwollenaren die niet mobiel zijn. We nodigen mensen elk jaar weer uit voor onze inloopmomenten in de Stadkamer en wijkcentrum Holtenbroek. Maar ook in Kampen, Olst-Wijhe en Deventer organiseren we belastingspreekuren. Mensen zijn vaak heel blij met onze hulp. En wij ook, vooral als we zien dat mensen met een heel laag inkomen geld terugkrijgen”.

De belastingspreekuren zijn bedoeld voor minima die niet zelfstandig aangifte kunnen doen. Wilt u ook langskomen op een belastingspreekuur? Belt u dan met Op Orde via 038 – 456 97 50 en u wordt uitgenodigd als de coronamaatregelen voorbij zijn.

Zie voor het werk van de Sociaal Raadslieden ook: https://www.facebook.com/Sociaal-Raadslieden-Zwolle-169524373910745/